Sukuseuran toiminta

 

Yhdistyksen tarkoituksena on selvittää suvun vaiheita ja historiaa, vaalia suvun perinteitä ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta jäsentensä keskuudessa.

Sukuseuran keskeiset toimintamuodot ovat sukupäivät, sukukokoukset, retket, sukututkimus, sukutietouden kerääminen ja sen julkaisu.

 

Yhdistys järjestää sukupäiviä yhdistyksen sukuseuran toimintasuunnitelman ja jäsenten toiveiden mukaisesti. Sukupäiviä järjestetään 2-3 vuoden välein eri puolella Suomea. Sukupäivien ohjelma ja sisältö muotoutuu kokoontumispaikkakunnan tarjoamien mahdollisuuksien ja päiville osallistujien toiveiden mukaisesti. Sukupäiviin voi kuulua yhteisiä retkiä, vierailuja, ruokailuja, illanviettoja, esitelmiä, sukututkimusten tulosten esittelyä, opiskelua, ryhmätöitä…

 

Yhdistyksen varsinainen kokous pidetään viiden (5) vuoden välein kesä-elokuussa. Sukuseuran varsinainen kokous pyritään järjestämään sukupäivien yhteyteen. Tarvittaessa voidaan pitää ylimääräinen kokous. Yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa hyväksytään päättyneen toimintakauden toimintakertomus ja tilinpäätös, laaditaan uusi toimintasuunnitelma, valitaan sukuseuran johtokunnan puheenjohtaja ja muut jäsenet sekä muut toimihenkilöt ja toimikunnat. Sukuseuran kokouksesta ilmoitetaan jäsenkirjeellä ja sukuseuran verkkosivuilla.

 

Sukukokousten päätökset toimeenpanee ja asioita sukukokousten välillä hoitaa puheenjohtaja ja johtokunta, johon kuuluu kahdeksan (8) jäsentä. Johtokunta vastaa mm. toiminnan suunnittelusta, jäsenistölle tiedottamisesta, sukuseuran verkkosivujen ylläpidosta, talouden- ja omaisuuden hoidosta ja sääntöjen noudattamisesta.

 

Seuran jäsenet ja muut seurasta kiinnostuneet voivat seurata sukuseuran toimintaa näiden verkkosivujen avulla. Jäsenet saavat vuosittain 1-2 jäsentiedotetta. Sukuseuran Facebook-sivustolla sinne liittyneet voivat julkaista valokuvia ja käydä keskustelua.

 

Sukututkimuksen tukemiseksi sukuseura ylläpitää sukutietorekisteriä, jonne talletetaan suvun jäsenten perustiedot. Sukuseura kerää sukuun liittyvää tietoa jäseniltään, lehdistä ja kirjallisuudesta. Sukuseura julkaisee sukutietoa sukukirjoissa, verkkosivuilla ja esityksinä sukupäivillä.

 

Sukututkimusta tekevät pääosin sukututkimuksesta kiinnostuneet harrastajat. Sukuseura myöntää hakemuksesta pienimuotoista taloudellista tukea sukututkimukseen. Sukukirjassa (Mäki-Sipin suku) mainitaan nimeltä kaksi Mäki-Sipin sukututkimuksen uranuurtajaa (1980-luvulla): Matti Oksanen ja Aura-Kaarina Toivanen. Johanneksen kirjan esipuheessa Aura-Kaarina kiittelee vikkelää apulaistaan Seija Hautoniemeä. Sukutietorekisterin ylläpidon ja sukukirjan Mäki-Sipin suku -julkaisun eteen ovat perustavan työn tehneet Pauli Lehtinen ja Kirre Polama.

 

Mäki-Sipiläisiä syntyy, kuolee, avioituu ja eroaa koko ajan. Tiedot näistä eivät kuitenkaan itsestään päivity sukurekisteriin, vaan jonkun suvun jäsenen täytyy ne sinne toimittaa. Sukutietorekisterin ylläpitämiseksi seura tarjoaa verkkosivuilla sukutietolomaketta (tulossa), joka palautetaan täytettynä sähköpostin liitteenä (makisipinsukuseura[at]gmail.com) tai kirjeellä sukuseuran sihteerille.


Sukuseuran jäseneksi voi liittyä rekisteröitymällä jäseneksi (Jäsenille -välilehti) ja ilmoittamalla omat tietonsa sukutietolomakkeella sukuseuralle. Verkkosivuston ylläpitäjä on yhteydessä uuteen jäseneen, lisää hänet jäsenrekisteriin ja antaa hänelle verkkosivujen käyttöoikeuden.